Mała czarna, duża biała, czyli kawa o wschodzie i zachodzie słońca

leżąca kobieta - kawa w ciążyPadasz ze zmęczenia, odczuwasz brak energii a innym razem potrzebujesz skupienia. Typowa reakcja, co raz częściej zdarza się to w dzisiejszych czasach. Wtedy pojawia się potrzeba wzmocnienia organizmu. Rozwiązań jest wiele. Jednym z nich i bądź, co bądź jednym z najprostszych jest wychylenie filiżanki kawy.

Tak, to filiżanka kawy jest często rozwiązaniem na nagłe zmęczenie w pracy. No, bywa, że jej większa ilość, na przykład kubek kawy. Zdarza się często, że kilku. A więc kilka razy po 200 ml w ciągu dnia. I jak to wygląda dalej? 

Kofeina, to główny składnik kawy. Efekt pobudzenia to skutek działania kofeiny na korę mózgową. Jedna filiżanka zawiera od ok. 70 do 140 mg kofeiny. Dokładna ilość jest uzależniona od gatunku kawy. Efekt pobudzenia utrzymuje się średnio od 2 do 4 godzin po spożyciu kawy. Kiedy go stosować? Np. zaczynają kurs Język Angielski dla Początkujących:)

U kobiet, kofeina szybciej się usuwa, nawet do 30% niż u mężczyzn.

Tylko w kawie?

Kofeina występuje także w liściach herbaty, orzeszkach koli nasionach kakao, liściach dębu korkowego, napojach chłodzących, w lekarstwach.

Kofeina jest wchłaniana przez organizm dużo szybciej niż alkohol. Działa natychmiast. Wcale nie są potrzebne duże dawki, aby osiągnąć efekt pobudzenia.

Picie kawy można wznieść na inny poziom świadomości. Optymalnie dla większości ludzi, warto rozważyć picie do dwóch kaw dziennie. Należy to rozumieć, jako filiżanek.

Kawa lekarstwem

Z dodatkiem kofeiny jest stosowana przy występujących bólach głowy. Dzięki niej, naczynia krwionośne kurczą się. Kawa podnosi ciśnienie krwi. 

[check_list]Korzyści z picia kawy:

  • Poprawia pamięć krótkotrwałą‚,
  • Wzmacnia wątrobę zmniejsza ryzyko marskości wątroby’,
  • Ułatwia koncentrację,
  • Przyspiesza metabolizm,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona’,   
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania, do 50% na cukrzycę typu II’,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby i jelita’,
  • Poprawnie wpływa na p erystaltyka jelit, 
  • Ogranicza rozwój próchnicy’, [/check_list]

Kawa uzależnia. Warto o tym pamiętać. Może także powodować halucynacje. Badania przeprowadzono na Angielskim Uniwersytecie Durham. Kawa w ciąży? Tak, tylko ostrożnie, nie więcej niż ok. 300 mg na dobę. 

Kawa jest znana na świecie w ponad 500 rodzajach. Próby policzenia jej odmian dają liczbę zasługującą na uwagę – 6000 odmian. Najbardziej rozpowszechnione odmiany to:

[arrow_list]

  • Arabica
  • Robusta  [/arrow_list]

Odmiany Arabici i Robusty są ze sobą skutecznie mieszane. Dzięki temu, uzyskujemy ciekawe „kompozycje” smakowe i zapachowe, oraz różne rodzaje kawy. Kawę piją mieszkańcy ponad 70 krajów na kilku kontynentach.

Jak pić?

Najlepiej w porcelanowych naczyniach. Naczynia do serwowania kawy są bardzo różne i powinny być dobierane pod kątem rodzaju spożywanej kawy. Pora dnia do spożywania kawy w dużej mierze jest uzależniona od naszej reakcji. Wydaje się, że w większości przypadków będą to godziny ranna i popołudniowe. Innym spojrzeniem na degustację kawy będzie mała ilość czasu i nauka angielskiego, np. gramatyka angielskiego. Wtedy godziny ulegną przesunięciu.  

Najdroższa kawa świata

Kopi luwak, kawa luwak, region pochodzenia to południowo-wschodnia Azja. Wytwarzana jest z ziaren, pochodzących z odchodów zwierzęcia łaskuna muzanga, zwanego cywetą, a lokalnie właśnie luwak.

Przykłady:   [arrow_list]

  • Café latte – wysoka szklanka mlekiem i pianka.
  • Espresso – małe naczynia, najczęściej filiżanki o kształcie zwężającym się ku dołowi.
  • Cappuccino – specjalne filiżanki do cappuccino,
  • Cafe Corretto – szklanka [/arrow_list]   Jeżeli już sobie dogadzać, to może warto rozważyć, czym. A może czas na egzotykę? Kawa i jej rodzaje: [arrow_list]
  • Americano – Kawa z ekspresu przypominająca smakiem kawę filtrowaną, do której dolewa się gorącej wody, aby rozcieńczyć porcję, ale zachować smak kawy z ekspresu,  
  • Cafe Allange – mocny napar czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody (Francja),  
  • Cafe Au Lait – kawa z mlekiem,  
  • Cafe Brule – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna, dodaje się przyprawy korzenne i koniak,  
  • Cafe Brulot – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku,
  • Cafe Con Leche – tzw. ‚meksykański’ sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem,  
  • Cafe Corretto – czarna kawa z dodatkiem likieru (różne smaki), podawana w szklaneczce ,
  • Café Creme – kawa o normalnej mocy z warstewką śmietanki jak w espresso,
  • Café Frappé – mocna kawa (1/2) zmiksowana z lodami (1/2),
  • Cafe filtre – kawa parzona na sposób amerykański, w różnych filtrach,  
  • Cafe fredolo – mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szklance,  
  • Caffe Latte – kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2). kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się przez dodanie do mleka o temp. ok. 70°C świeżo zaparzonego espresso,
  • Café Lungo –  Espresso ‚z długiego ciągnienia’: przez zmieloną kawę przepływa więcej wody, ale napar nie może być za bardzo rozcieńczony (porcja 100 ml – 120 ml),  
  • Cappuccino – espresso (1/3) z mlekiem gotowanym na parze (1/3) i z mlekiem spienionym (1/3),    
  • Cafe serve – bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano,  
  • Cafe shakeratano – kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze,
  • Cafe valdostano – czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami, Tradycyjnie podaje się ją narciarzom w Val d´Asta,  
  • Con Panna –  Porcja espresso z górką ubitej śmietanki,
  • Demitasse – francuskie określenie ‚małej czarnej’, czyli filiżanka ok. 100 ml,
  • Erlängerter – Kawa espresso parzona większą ilością wody,  
  • Espresso – nazwa ‚espresso’ wywodzi się od włoskiego czasownika ‚espressivo’, co oznacza ‚wyraźny’, ‚wyrazisty’. Porcja espresso zawiera 25 ml ekstraktu uzyskanego w ciągu 25 sek. ekstrakcji w temp. 88-90 stopni Celsjusza w ekspresie ciśnieniowym a porcja zmielonej kawy potrzebna do uzyskania espresso wynosi dokładnie 7 g na każde 25 ml ekstraktu.   
  • Espresso doppio – to podwójna ilość espresso,   
  • Espresso cafe mocha – napój, w którego skład wchodzą: mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane, aby każdy tworzył wyraźną warstwę,   
  • Espresso Con Panna – porcja espresso z górką ubitej śmietany na wierzchu,
  • Espresso macchiato – espresso z dodatkiem ?kropelki? mleka. Kawiarnie zwykle traktują tą kawę, jako napój mleczny,   
  • Espresso ristrett – gęste, aromatyczne espresso uzyskiwane przez wcześniejsze wyłączenie ekspresu ciśnieniowego. tradycyjnie jest to poranna kawa.    
  • Espresso roasts – kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią,    
  • Espresso romano – espresso z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytrynowej (cytrynę można zastąpić pomarańczą),   
  • Flavoured Latte – około 350 ml kawy latte z 30 ml aromatu (wiśniowego, waniliowego itp.). Porcje mogą być różnej wielkości,   
  • Kapuziner – czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka,
  • Kawa (Grosser) Brauner  – z mlekiem, większa filiżanka nazywana jest Grosser,
  • Kawa po irlandzku – espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany,   
  • Latte macchiatto – porcja kawy espresso wlana do szklanki mleka zagotowanego na parze,
  • Latteccino – coś pośredniego między latte i cappuccino     
  • Macchiato – pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka, 

kawaMocha – kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym: kawa (1/3) parzona bezpośrednio do spienionego mleka (1/3), w którym rozpuszczono kakao (1/3),
Romano – pojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny,
Schlagobers – mocna kawa z bitą śmietaną,
Wiener melange – kawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2) i z czekoladą,[/arrow_list] 

 

Warto rozważyć spożywanie kawy w barach, kawiarniach czy lokalach – np. kawa Lavazza. Dzięki specjalnym ekspresom do kawy lub zaparzaczom, gdzie na Twoich oczach dokona się zaparzenie kawy, smak i aromat nabierają innego wymiaru.

Smacznego:)   

Źródło: Motiwa.pl 

Photo: www.sxc.hu

african_fi’s

 

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *