Truskawki w pracy na zdrowie i choroby serca
|Z wyglądu przypominają ludzkie serce. Kolor mają wyrazisty, czerwony, z zielonym „wąsami” na łodydze. Najczęściej kuszą na ekspozycjach sklepowych i na straganach targowych. Badania naukowe potwierdziły wartości truskawek w naszej diecie. A więc co ten mieszaniec może zrobić dobrego dla Ciebie?
Bohaterki truskawki
[note color=”#1198d0″]
[check_list]
- cukrzyca stop, chronią przed tą chorobą, pobudzają białka, których zadaniem jest ochrona przed tą chorobą,
- poprawiają zdolności antyoksydacyjne,
- usprawniają pracę jelit, zawierają pektyny,
- pomagają w pracy nerek,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca,
- przyspieszają przemianę materii, poprzez zawarte w nich kwasy organiczne,
[/check_list]
Ile sobie liczą? Tabele kalorii precz!
Truskawki kalorie są dobraną parą, co ma znaczenie przy stosowaniu diety. Pomagają w regulowaniu masy ciała, powodują jej spadek. 100 truskawek to 28 kcal.
Ten, który je bada
Badania przeprowadzone profesora Paul Thornalley z Warwick Medical School nie pozostawiają złudzeń, jeść możemy do woli. Jedynym ograniczeniem powinny być predyspozycje osobiste, co do konsumpcji zbyt dużych ilości owoców. Warto pamiętać tu o ewentualnych komplikacjach uczuleniowych. Pozostały negatywny wpływ to reakcja na przewód pokarmowy.
Najlepsze, są te zebrane z pola. W przypadku owoców świeżość jest tu niezwykle istotna. Amatorzy podkreślają, że wyjątkowo smakują te dojrzałe, kuszące zapachem, dopiero zerwane. Warto przed zjedzeniem umyć i dopiero potem pozbawić „wąsów”.
Truskawki to mieszaniec dwóch gatunków poziomek z Ameryki Północnej i Chile. Tego smakowitego połączenia dokonano w Europie. Od osiemnastego wieku raczymy się tym owocami.
Chwila przerwy? Słowa są zbędne.
[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=ufSTM-Nuf8U” width=”560″ height=”350″]
A zatem, smacznego:) i by działały ochoczo na choroby serca i objawy cukrzycy bo truskawki kalorie są śmiesznie małe.
Źródło: www.Motiwa.pl